Birisinin Yalan Söylediğini Anlamak – Michael Powell

Michael PowellBazı insanları her zaman, herkesi de bazı zamanlar kandırabilirsiniz. Ama yalanlarınıza inanmayacak birkaç kişi vardır; bunlar da belirli işaretleri okumayı bilenlerdir. Vücudumuz en iyi yalancıları bile ele verir; bu yüzden neye dikkat edeceğinizi bilirseniz bir yalancının sizi tekrar kandırmasına izin vermemiş olursunuz.

Göz Teması: Gözlerle ilgili çok şey yazılıp çizildi; ancak bu konuda çok fazla yanlış anlamalar bulunuyor. Genelde doğruyu söylerken insanlar göz teması kurarlar. Yalancılar ise göz temasından kaçınırlar. Ancak kötü yalancılar bile kötü göz teması kurmaları gerektiğini ve size dik dik bakarak bu durumu dengeleyebileceklerini bilirler. Bazı kültürlerde insanların gözlerinin içine bakmak saygısızlık olarak nitelendirilmektedir.

Göz Konumu: İnsanlar hafızalarına ulaşırken (zihinsel resimler) yukarıya ve sola doğru bakma eğilimindedirler. İnsanlar bir şeyler uydururlarken aşağıya doğru bakarlar. Her zamanki göz hareketlerinde bir değişiklik varsa bu yalan söylendiğine işaret olabilir. Örneğin birkaç soru sorup size verilen cevapların çoğunun doğru olduğundan emin olduğunuzda yalan söylendiğini ortaya çıkaracak göz hareketlerindeki bir değişikliğe dikkat edin. Gözler kapıya ve hatta pencereye doğru kayabilir (bilinçaltında kaçış yolu aramak için).

Göz Kırpma: Bazı insanlar gergin olduklarında gözlerini daha fazla kırparlarken bazıları da daha az kırparlar. Daha az veya daha fazla göz kırpmaya yönelik bir değişiklik fark ettiğinizde bu durum size yalan söylendiğinin işareti olabilir.

Yüz: Gerginlik göstergeleri yüzden belli olur; söz konusu kişi kızarabilir veya yüzü bir anda beyazlayıp solgunlaşabilir. Bazı insanların yüzleri yalan söylerlerken bilinçaltlarında yüz ifadeleriyle kendilerini ele vermek istemediklerinden sabit ve ifadesiz kalabilir. Bu, bir tür gizlenme yoludur ve genelde ters etki yaratıp kişiyi ele verebilir. Diğer bir gizlenme, saklanma yolu da kişinin yüzüne dokunması veya yüzünü kapatması ve özellikle de çenesini veya burnunu sıvazlayıp gözlerini ovuşturması şeklinde kendini gösterebilir.

Ses Tonu: Endişeli anlarda ses tonu genelde yükselebilir.

Yerinde Duramamak, Kıpırdanmak: Stresten kurtulmak için vücudun bir yerini sürekli hareket ettirmek veya bir nesne ile oynayıp durmak yer değiştirme” olarak bilinen bir durumdur. Ayrıca soru soran kişinin dikkatini söylenenlerden uzaklaştırmak için bilinçaltıyla da kullanılabilir.

Vücudun Duruşu: Vücut kapalı bir pozisyondaysa kollar kavuşturulmuş, bacak bacak üstüne atılmış, vücut biraz uzağa doğru döndürülmüş, eller arkaya, ceplere veya birbirlerinin içine gizlenmiş o kişi yalan söylüyor olabilir.

Konuşma Hızı: Yalancılar genelde hızlı konuşurlar. Yalanlarını hemen söyleyip konunun kapanmasını isterler. Ayrıca gerektiğinden daha fazla da konuşabilirler; yalanlarının doğruluğunu kanıtlamak ve yalanlarını daha inandırıcı kılmak için çok daha fazla bilgi uydururlar.

Savunmaya Geçme: Yalancılar kolaylıkla savunmaya geçerler veya sinirlenirler. Ve bunu abartılı bir şekilde yaparlar. Milyon yıl geçse de asla olmaz” veya ‘Hayatım üzerine yemin ederim.” Birisi size “Bana yalancı mı demek istiyorsun?” diye soruyorsa o kişinin bir şeyler gizlediğinden emin olabilirsiniz.

Bir kişinin size fiilen yalan söylemesini zorlaştırmak için uyulması önerilen üç tavsiye:

1. O kişiden fiziksel olarak daha güçlü durumda olduğunuzdan emin olun. Oturuyorsanız ayağa kalkın.

2. Size doğrunun söylendiğini anlayabileceğinizi gösteren açık bir vücut pozisyonunda olun. Bu bir güç göstergesidir.

3. Sessiz kalmak da güçlü bir silahtır. Suçlu yalancılar sessizlik anlarını daha fazla yalan ve kendilerini mazur gösterme yollarıyla doldurma ihtiyacı duyarlar.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz