Bir dahinin kısa hayat hikayesi; Wolfgang Mozart ve eşsiz eserleri

Wolfgang Amadeus Mozart Klasik Batı Müziği’nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekarlarından biridir. Yapıtları, senfonileri, konçertoları, oda orkestralarını, piyanoyu, operayı ve korolu müzikleri etkilemiştir. 35 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmıştır.

Babası Leopold Mozart, Salzburg Başpiskoposluğu Saray Orkestrası’nda keman çalan, bir çok beste yapan ve keman için metod yazan bir müzisyendi. Oğlu Wolfgang üç yaşına geldiği zaman kendisinden beş yaş büyük olan kız kardeşi Maria Anna (Nannerl)’ın çaldığı klavsen parçalarını belleğine yerleştirip kendi kendine çalmaya başlayınca, ondaki mucizevi özelliği fark etti.
Hele bir gün minik Wolfgang’ın eline geçirdiği bir nota kağıdına daha kullanmayı bile beceremediği kocaman tüy kalemle konçerto çiziktirdiğini görünce, ona ciddi olarak klavsen dersleri vermeye başladı.  Gerçekten de Wolfgang’ın iyi bir müzisyen olması için doğuştan olağanüstü özellikleri vardı; kulağı bir kemanda bir notanın sekizde bir kadar akort düşüklüğünü farkedecek derecede hassastı ve çirkin seslere, gürültülere karşı tepkisi ise baygınlık geçirecek ölçüde şiddetlenebiliyordu.

Zaman geçtikçe Mozart’ın müziğin dışında aritmetik ve resim konusunda da yetenekli olduğu ortaya çıkıyordu. Çevrede bu harika çocuğa karşı ilginin artması üzerine, Başpiskopos olan babası bu erken doğan güneşten faydalanmak, çocuklarının sayesinde para ve şöhret sağlayabilmek için, oğlunu ve kızını yanına alarak Avrupa kentlerini dolaşmaya, konserler vermeye başladı.

Wolfgang klavsen, keman ve org çalmadaki ustalığıyla, her şeyden fazla doğaçtan çalışlarıyla dinleyicilerini hayrette bırakıyordu. Müzik aletlerini çalmakta gösterdiği kolaylığa denk bir kolaylıkla beste de yapmaya başladı. Beş yaşında menuet, yedi yaşında konçerto ve sekiz yaşında senfoni meydana getirdi.

Mozart’ın yaşamı çarpıcı olaylarla dolu, acı ve hüznü her zaman neşeye dönüştüren kısa bir hayatın hikayesidir. 27 Ocak 1756′da Avusturya’nın Salzburg şehrinde doğmuş olan sanatçı 5 Aralık 1791′de Viyana’da 35 yaşında yaşamını yitirir.

4 Yorumlar

  1. iyi günler ismim ALİ öncelikle böylesine güzel bir site için teşekkür ederim

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz