Ataol Behramoğlu Şarkıları: “Aşk iki Kişiliktir” (Kolektif albüm)

1997 yılında çıkan “Ataol Behramoğlu Şarkıları – Aşk iki Kişiliktir” adlı albüm şairin 9 bestelenmiş şarkısından ve kendisinin okuduğu iki şiirden oluşuyor. Ezginin Günlügü “Sen Giderken”, Kumdan Kaleler “Bu Ask Burada Biter”, Edip Akbayram “Ben Ölürsem”, Timur Selcuk “Kızıma” Zülfü Livaneli “Yangın yeri” adlı şiirleri söylerken Haluk Cetin ise “Kırk Yaşın Esiğinde Siir”, “Aşk iki Kişiliktir”, “Görüşme Günü” ve “Sonbahar Ezgisi” olmak üzre toplam dört şiiri seslendiriyor.

Albüm İçeriği: 01- Sen Giderken ( Ezginin Günlügü ) 02- Bu Ask Burada Biter ( Kumdan Kaleler ) 03- Yasadiklarimdan Ögrendigim Bir Sey Var ( Ataol Behramoglu ) 04- Ben Ölürsem ( Edip Akbayram 05- Kizima ( Timur Selcuk ) 06- Yangin Yeri ( Zülfü Livaneli ) 07- Ask Iki Kisiliktir ( Haluk Cetin ) 08- Görüsme Günü ( Haluk Cetin ) 09- Bebeklerin Ulusu Yok ( Ataol Behramoglu )10- Sonbahar Ezgisi ( Haluk Cetin ) 11- Kirk Yasin Esiginde Siir ( Haluk Cetin ),

Aşk İki Kişiliktir / Ataol Behramoğlu

Değişir yönü rüzgarın
Solar ansızın yapraklar;
Şaşırır yolunu denizde gemi
Boşuna bir liman arar;
Gülüşü bir yabancının
Çalmıştır senden sevdiğini;
İçinde biriken zehir
Sadece kendini öldürecektir;
Ölümdür yaşanan tek başına,
Aşk iki kişiliktir.

Bir anı bile kalmamıştır
Geceler boyu sevişmelerden;
Binlerce yıl uzaklardadır
Binlerce kez dokunduğun ten;
Yazabileceğin şiirler
Çoktan yazılıp bitmiştir;
Ölümdür yaşanan tek başına,
Aşk iki kişiliktir.

Avutamaz olur artık
Seni, sevdiğin şarkılar;
Boşanır keder zincirlerinden
Sular tersin tersin akar;
Bir hançer gibi çeksen de sevgini
Onu ancak öldürmeye yarar:
Uçarı kuşu sevdanın
Alıp başını gitmiştir;
Ölümdür yaşanan tek başına,
Aşk iki kişiliktir.

Yitik bir ezgisin sadece,
Tüketilmiş ve düşmüş gözden;
Düşlerinde bir çocuk hıçkırır
Gece camlara sürtünürken;
Çünkü hiçbir kelebek
Tek başına yaşamaz sevdasını,
Severken hiç bir böcek
Hiç bir kuş yalnız değildir;
Ölümdür yaşanan tek başına,
Aşk iki kişiliktir.

Ataol Behramoğlu
13 Nisan 1942 de İstanbul Çatalca da doğdu. İlköğrenimini Kars ve Çankırıda yaptı. 1966de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1962de Türkiye İşçi Partisine girerek ilk örgütlenme çalışmalarına katıldı. “Fikir Kulüpleri Federasyonu”nun (FKF) kurucuları arasında yer aldı. “Dönüşüm” dergisininin kuruluş çalışmalarına katıldı, sahipliğini üstlendi. 1970te İsmet Özel le birlikte “Halkın Dostları” dergisini çıkardı. Aynı yıl İngiltereye, daha sonra Fransaya gitti. Pariste gece kulübü bekçiliği, otel katipliği, öğretmenlik yaptı. 1972de Moskova Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Sovyet edebiyatı üzerine inceleme yaptı. 1974te Türkiyeye döndü. İstanbul Şehir Tiyatrolarında dramaturg olarak çalıştı. 1975te kardeşi Nihat Behram la birlikte “Militan” dergisini kurdu. “Sanat Emeği” dergisinin kurucuları arasında yer aldı. 1979da Türkiye Yazarlar Sendikasının genel sekreteri oldu. Yayınevlerinde çalıştı. 12 Eylül harekatından sonra 1982 de Barış Derneği Davası nedeniyle 10 ay tutuklu kaldı. 1984 te Fransa da Sorbonne Üniversitesi ne bağlı Centre de Poetique Comparee bölümünde Türk ve Dünya Şiiri üstüne seminerler izledi, çalışmalar yaptı. İlk şiirleri “Ataol Gürus” takma adıyla Yeni Çankırı, Yeşil Ilgaz, Çağrı gibi yerel gazete ve dergilerde yayınlandı. Yükseköğrenimi sırasında Yapraklar, Dost, Evrim, Ataç gibi dergilerde çıkan şiirleriyle dikkat çekti. Bu dönemin şiirlerini biraraya getiren ilk şiir kitabı “Bir Ermeni General” 1965te basıldı. Gençlik dönemi şiirlerinde Orhan Veli, Attilâ İlhan ve İkinci Yeni şiirinin ortak özellikleri etkin. Gerçek şiir kimliği 1965-1971 arasında Papirüs, Şiir Sanatı, Yeni Gerçek, Yeni Dergi ve Halkın Dostlarında çıkan şiirleriyle oluştu. Bu şiirlerde toplumcu, etkin bir edebiyat anlayışının örnekleri yer aldı. Toplumcu gerçekçi şiir ilkelelerine yöneldi, şiirini yeni biçim ve tema arayışlarıyla besledi. Çevirileriyle de dikkat çekti. Edebiyat ve kültür üzerine yazdıkları, antoloji ve diğer çalışmalarıyla kuşağının önde gelen yazarları arasına girdi.

2 Yorumlar

  1. Bu şiir acaba yılmaz odabaşı’na misilleme mi diye düşünüyorum…
    çünkü Yılmaz Odabaşı’nın aşk tek kişiliktir diye bir şiiri var

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz