Arpist Tara Jaff ve “Dilley Dêwanem” adlı ilk albümü

1958’de Bağdat’ta doğan Jaff diplomat olan babasının görevi gereği Afganistan’da okula başladı. 11 yaşındayken babası onu müzik okuluna kaydettirdi. Okulda klasik piyano dersleri alan Jaff, Irak’ta yaşanan siyasal karışıklıklar nedeniyle 18 yaşında İngiltere’ye göçtü ve halen orada yaşamaktadır.

Kom Müzik tarafından Arpist Tara Jaff’ın “Dilley Dêwanem” adlı albümü yıllar önce raflarda yerini almasına rağmen henüz keşfedilmemiş sayılır. Albüm Kürt müziğinde kendine özgü bir yere sahip. Gerek kullanılan lehçe, gerekse kullandığı enstrüman nedeniyle benzersiz bir tarzda eşsiz bir müzik dili ortaya çıkartmış.

Tara Jaff -Dilley Dêwanem albüm içeriği: Dilley Dêwanem albüm içeriği: 1 -Smphony of Doubt  2- Al-Anfal 3 -Yaren My Love 4- Havraman 5- Hore mix 6- Rojekishet 7- Ashqidarek 8-Cejnene 9- Havraman 2, 10- Keşewan 11- Qalefçi.. Caravan

 [dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x8rqha_tara-caf-tara-jaff-malan-bar-kyr-ww_music[/dailymotion]
Tara caff Malan Bar kır

“Müzik ruhuma ulaşacağım en temiz yol. Bu yol aşk-i duygulardır. Bu aşk bireysel bir aşk değil, tamamen yaşama, insanlığa ve doğaya karşı bir aşk. Eğer bu aşkı yaşayamazsam bu müziği de yapamam. Müzik yapabildiğim zamanlarda ise duygularımın ruhuna ulaşabiliyorum.”

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/xdcd6u_tara-jaff-yaran-yaran_music[/dailymotion]
1958 Bağdat’ta doğan sanatçı Halepçeli bir Kürt diplomatın kızı olarak dünyaya gelir. Annesi Tatar Türklerinden olan Tara, Türtçeyi annesinden Kürtçeyi babasından öğrenir. Babasının diplomat olmasından ötürü bir çok ülkede yaşamak zorunda kalır. Afganistan da okula başlar, Bağdat’a devam eder. 11 yaşında müzik okuluna başlar ve klasik piyano dersleri alır. Irak’ta yaşanan siyasal karışıklıklar nedeniyle Babası 1972’de tutuklanır. 18 yaşında İngiltere’ye gitmek zorunda kalan Tara Jaaf, İngiltere’de Üniversite okur ve Londra’da yaşamaya başlar.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9r_nDixBKrk[/youtube]
Kendisiyle yapılan bir röpörtajda; ‘Annem ve Babam kanser hastasıydılar. Hastaneye yatırıldılar. Sabah akşam onların yayındaydım. 24 Saat onlara hizmet ediyordum. Kendime vakit bulduğumda gelip bir saat çeng (harp) çalıyordum. Müzik beni yaşadığım acıdan, sıkıntıdan uzaklaştırırdı. Bana kuvvet verirdi. Annem öldükten 3 ay sonra Babam da öldü. Müziğe daha fazla yöneldim. Artık hayatımın müziği başladı. Kürt şarkılarına araştırmaya başladım.”
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-H6F7ufLHsQ[/youtube]
“Babam görevi gereği birçok ülke tanıdım. Müziğe düşkündü babam. Özellikle klasik müzik hayranıydı. Annemle evlenince Rusya’ya gitti. 1950’de Moskova’da kaldık.
Sovyet Rusya’da hükümet sanata ve kültüre büyük önem verirdi. O dönem herkes konserlere gidebiliyordu. Babam Rus kültüründen çok etkilenmişti. Evimize hep klasik müzik çalınırdı. Bazen de bizi klasik müzik dinlemeye zorlardı.İlk zamanlar daha çok ablamın müzisyen olmasını istiyordu. Bundan dolayı ablam 5 yaşında piyanoya başladı. 15 yaşındayken ise Bağdat’ta çok güzel bir konser verdi.

1972 yılında Babam siyasi suçtan hapse atıldı. Ablam piyanoyu bıraktı. Ben de kendime gitar aldım. Kendi kendime gitar çalmayı öğrendim.
Evlilik, çocukla uğraşayım derken, müzikten uzaklaştım. Müziği bıraktım. 1993’te eşimden ayrıldım. Okula devam ettim. Psikoloji bölümü okudum. Bu esnada tekrar müziğe başladım. Harpı keşfettim. Harpı keşfedince bütün müzik aletlerini bıraktım. Çünkü kendimi harpta bulmuştum.

İlk çeng konserimi 1994’te verdim. İnsanlara çok tuhaf geldi. Kürt müziği için yeni bir şeydi. Kürt müziği ya müthiş coşkundur, ya da müthiş hüzünlü. Ben ise rahatlayıcı bir müzik yapmak istedim.

İnsanlar beni dinlerken, başka bir dünya ya gitsin, mevcut bulunduğu durumdan uzaklaşsın… Çünkü yaşam acılarla dolu. Hayat sert. Stresli. Ben strese girince çengin arkasına geçiyorum. 10 dakika çalıyorum ve rahatlıyorum.”

Albüm sekiz şarkıdan oluşuyor. Yedi şarkı eski Hewreman halk şarkısıdır. Bu şarkıları yeniden yorumlamış. Tabi ki yorumlarken orijinalini bozmamaya dikkat ederek. Bir şarkı da Sorancadır.

Soranca şarkının söz ve müziğini kendisi yapmış.
( Röpörtaj Avşin Yorulmaz)

6 Yorumlar

  1. Çok güzel bir albüm kesfedilmemesi üzücü umarim emeğinin karsiligini bulur

  2. Biz kendi kültürümüze yabancıyız hala yani değerlendirme ayırma yetisine sahip değiliz henüz..Bulduğumuz,okuduğumuz ve dinlediğimiz her şey açlıkla yutuyoruz(elimizden alınacakmış gibi)alındığı da doğru..
    Kısacası bir doyuma ulaşmadan, özgür bir ruh ve rahatlıkla bu değerlere sahip olmadan,böyle kaçak göçek ve güzel kalacak bizim için..

  3. TARA CAF’ I İLK 95-96 LARDA DİNLEMİŞTİM GARİP VE ETKİLEYİCİYDİ. KÜRTÇEYE ANTİK ÇAĞ KIVAMI VERİYOR. SES İÇİNSE DİYECEK TEK KELİME: ENFES.

  4. :tara jaff ilk dinlediğim zaman böyle bir müzikve sesten yoksun olduğumdan dolayı çok üzülmüştüm böyle bir ses ve müziği dinlemek bana şimdi mükemmel bir huzur ve haz veriyor.bukadar otantik bir okadar huzur veren bu sesi dinlemeyi herkese öneriyorum

  5. sevgili cafrande sitesi emekçileri, bu müziği bir türlü görüntüleyemedim, yardımcı olursanız bahtiyar olurum, ayrıca size de çok teşekkürler bunca emeğiniz için, bu güzellikleri gördükçe diyorum ki “UMUT ALEVLENDİ”

    Merhaba Belgin hanım
    Teşekkürler
    Video kayıtlar yotube olduğu için görüntülenemiyor sitenin sol üst bölümünde youtube kliplerini izleyebilmek için program linki var o programı indirip ( bu engeli aşan başka bir programda olabilir) kurabilirseniz sorunsuz olarak izleyebilirsiniz.

  6. Bilmeden, yaşamadan ve düşünmeden bu günlere geldik. şimdi uzaktan da olsa yaşayabiliyor. düşünebiliyor ve hayata geçirebiliyoruz içimizdeki özlemleri.. size,sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler……..Şimdi Tara Jaff ı dinlerken ruhumun kanatlandığını memleketimin güzel dağlarında gezindiğimi hissedebiliyorum……..

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz