Apolas Lermi “Kalandar” Albümünden Karadeniz Rumcası ve Türkçe Şarkılar

Apolas Lermi, Türkiye’nin Trabzon şehrinde doğdu ve orada büyüdü. Asıl adı Abdurrahman Lermi’dir. Lise yıllarında başlayan müzik hayatı, üniversiteden sonra yoğunlaştı. 2001 yılından itibaren müziğin içinde yer aldı ve çeşitli projelerde çalıştı. Türkiye’de ve Avrupa’da birçok organizasyonda sahne aldı.

Apolas Lermi, Türkiye’de Karadeniz kültürüyle tanınan bir müzisyendir. Kalandar 2011, Santa 2014 ve Romeika 2016 isimli üç albüm çalışması vardır. Bu albümlerle güzel bir başarı yakaladı ve çeşitli müzik ödülleri aldı. Şarkıları birçok sinema filminde, belgeselde ve televizyon dizisinde kullanıldı. Karadeniz Rumcası’nın Türkiye’de tanınmasında ciddi katkıları oldu. Kalandar isimli bir TV programı hazırladı ve Geleneksel Karadeniz Müziği’ne dikkat çekti. Çalışmaları bu açıdan önemlidir.

Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.

Kalandar, Trabzon’da yılbaşı gününe (13 Ocak), bugünün gecesinde yapılan eğlencelere ve yerel takvimde yılın ilk ayına verilen isimdir.

Latince “calandae” ayın birinci günü anlamındadır. Aynı zamanda hesap tutulan defter anlamına gelen “calenderium” kelimesi de Kalandar kültürüyle ilişkilidir. Kalandar, takvim kelimesinin karşılığı olarak İngilizce’ye calendar, İtalyanca’ya calendario, İspanyolca’ya calendario, Fransızca’ya calendrier olarak girmiştir. Yunanca ‘kalanta’ olan kelime Trabzon’da yaşayan Rumlar tarafından ‘kalantaris’ olarak kullanılmıştır.

‘’Tarihin, kültürün, paylaşımın, umudun ve eğlencenin adı olduğu için çalışmamıza bu ismi uygun gördük’’ diyen Lermi’nin Kalandar albümdeki eserleri Türkçe ve Karadeniz Rumcası ile seslendirilmiştir. Bu açıdan Türkiye’de pek fazla örneği yoktur. Karadeniz Rumcası (Romeika), Hint – Avrupa dil ailesinden Yunanca’nın bir lehçesi olup günümüzde Trabzon’un Tonya, Sürmene, Köprübaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Maçka ilçelerinde ve Bayburt’un kuzeyindeki bazı köylerde; sayısı ve köy içindeki konuşma oranı tespit edilememiş Müslümanlar tarafından konuşulmaktadır. Ayrıca çeşitli dönemlerde toplu olarak Van, Hatay, Kıbrıs ve Dünya’nın farklı yerlerine göç eden Trabzonlular bu dili konuşmaktadır. 1923’teki mübadele öncesinde, Karadeniz’in ve Anadolu’nun farklı yerlerinde konuşulan bu dil, mübadele sonrası genç kuşaklara aktarılamamıştır.Trabzon ve çevresinde söylenen anonim türkülerden ve beste çalışmalarından oluşmaktadır. Yeni nesil müzisyenlerin son dönemlerde yaptığı çalışmaların aksine geleneksel çalgılar tavırlarının dışına çıkarılmadan kullanılmıştır.
Yok olmakta olan bu dilin insanlar tarafından daha iyi tanınmasına büyük katkı sağlayan Lermi, Rumca konusunda yapabileceklerinin sınırlı olduğunu ve ana dili Rumca olan sanatçıların daha fazla sorumluluk alması gerektiğini dile getirmektedir.

Apolas Lermi “Kalandar” albüm içeriği:

01. Mektup
02. İme Tonyalin Pedin
03. Asker
04. Ağapose
05. Meyhane
06. Yadigar’a Ağıt
07. Ta Malliam Ntesprinan
08. Biri Kör Biri Topal
09. Seçim Zamanı
10. Yağmur
11. Ağasar (Horon)
12. Sürmene (Sallama)
13. Şu İstanbul Kızları

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz