ANADOLU’NUN SOLAN RENGİ SÜRYANİLER VE SÜRYANİ HALK EZGİLERİ – TRADİTİONAL ASSİRYAN MUSİC

Süryaniler yaşadıkları coğrafyada kültür anlamında derin izler bırakmış, bugün yeni nesil tarafından pek bilinmeyen kültürel zenginlikleri halen varlığını sürdürmektedir.
Dünya coğrafyası üzerinde bugüne kadar kurdukları bir devlet olmamasına rağmen her türlü şartlar altında kültürel birikimlerini koruyarak günümüze kadar ulaştırabilmiş bir halktır Süryaniler.İnsanlar tarih öncesi çağlardan günümüze kadar ruhani bir haz ile müzikle uğraşmış, duygularını ifade etmekte sözlerin ve simgelerin yetersiz kaldığı  durumda taptığı şeylere (put, güneş ateş vs.), ulaşmak,  kendini iyi hisedebilmek için müziği  araç olarak kullanmışlardır.

Medeniyetin beşiği olan Mezopotamya’da da müzik önemli bir yer tutmaktaydı. İlk ve en eski enstrümanın Sümer-Akad döneminden kalma bir Ur şehrinden çıkması bunun en güzel kanıtı sayılabilir. İlk telli çalgılar Mezopotamyada yaşayan  Süryaniler tarafından kullanılmış olup telli çalgılar grubunu oluşturan arp, santur, çitara ile bağlama, divan sazı ve curaya benzeyen telli ve uzun saplı çalgılar daha sonrki zamanlarda kilise (dini müzik)  ile halk ezgilerinde çokça kullanılmıştır. Günümüzde Mezopotamya’daki müziğin varlığına tanıklık eden kabartma ve resimler de mevcuttur. Bu kalıntılarda çok sayıda antik kabartma, insanları çeşitli müzik aletlerini çalarken göstermektedir.

Albümde yeralan ezgiler:1. O Lilya Lilya 2. Aziza D`Libley 3. Parpalyateh D`Yenna 4. Edana P`Khodba 5. Shineh D`Prashta 6. Mibadrina Herke Utamo 7. Tlio Hlito Safirto 8. Imune Kumdaglat Al i 9. Etinuhot Husune 10. Vaylog Zabno 11. Kotil Boli Habibtu

Bir Süryani Halk Şarkısı

Süryanicesi Türkçesi
Hızyoli mrihko atayto -naman Uzaktan gelişini gördüm
Alkafta şarbo ftito -naman Omuzunda geniş küp
Kohoyarno bifsihuto- naman Sevinçli olana bakıyorum
Bu halğo di hlito -naman Tatlının yürüyüşüne
Mırla şlomo fayito- naman Selam dedi geçti
Karğa kifo fsihayto- naman Başı eğik sevinçli
Mirlila klayo hlito -naman Dur tatlı dedim
Kay havga mnakfonito -naman Neden öyle utangaçsın
Attino ho mi krito- naman Geldim taa köyden
Lihzitaydağ ya hlito- naman Seni görmek için ey tatlı
Emi babi kitilbilağ -naman Annem babam isteyecekler
Lacani hat gidobilağ- naman Seni bana verecekler

Bu uygarlığın devamı sayılan Süryaniler de aldıkları bu müzik kültürünü Hıristiyanlığa uyarlamış ve kendilerine özgü bir müzik tarzı yaratarak müzik konusunda bütün Hıristiyan kiliselerine öncü olmuşlardır. Bugün Süryani Kilisesinde yaklaşık 2000 müzik makamının varlığı bilinmektedir. Kiliselerde ilk defa ilahilerin müzik eşliğinde okunması bir Süryani felsefe adamı olan Bar Dayson zamanında (154-222) zamanında olmuştur. O tarihlerde kiliselerdeki korolarda kız ve erkekler birlikte ilahiler okurdu. Süryanilerde kadın ve erkeğin eşit olduğu düşüncesi bu koroların varlığı ile hayata geçirilmeye çalışılıyordu.

Halkın dilindeki müzik
Din alanında bu kadar zengin bir müzik kültürüne sahip olan Süryaniler ne yazık popüler halk müziği alanında bu kadar başarılı olamamışlardır. Kiliselerindeki zengin makamları halk müziğine aktarmada yetersiz kalmışlardır. Günümüze kadar ulaşan az sayıdaki makam ve tarza da başka toplumlar sahiplenmişlerdir. Örneğin Araplar Süryani Kilisesinin 24 makamını alıp kendilerine uydurmuşlardır. Arapların Hicaz, Nahvan ve başka adlarla söyledikleri makamların hepsi Süryani kilisesinde mevcuttur.
Birçok kitapta Asurluların müziğe verdikleri önemden bahsedilmektedir. Diğer topluluklar bu müziklerden son derece etkilenmiştir. Her ne kadar halk ezgi ve çalgılarının ilk Süryanilerce reddedilip uzun bir süre kilise müziğine girememiş ise de tapınaklarda yapılan müzikli dini tören ve eğlencelerden sonra kiliseye de girmeye başlamıştır. Son yıllarda Avrupa’da Süryaniler arasında müzik kültürüne sahip çıkan sanatçılar çıkmış ve çeşitli albümler yayınlanmışlardır. İnternette bu sanatçılara ait şarkı örneklerini bulabilirsiniz.

Anadolu’nun Solan Rengi Süryaniler ve Süryani Halk Ezgileri – Traditional Assiryan Music, Diğer Müzikler – Dünyadan Sesler,  Süryani Halk Müziği,  Süryani Müziği,  Süryani Müzikleri,  Süryaniler,  Traditional Assiryan Music

9 Yorumlar

  1. Bu köklü kültürü bizim gibi yabancısı olanlara tanıtmak bakımından çok faydalı olan bu grubu oluşturanlara teşekkür ediyorum.

  2. Hristiyanligi ilk kabul edilen topluluktur….Suryanilik guney dogu anadolu da dogdu ve orda buyudu…
    Cok zengin bir kulturdur..

  3. Her ne kadar anlamını bilmesek de kulağa çok hoş gelen ve duygulandıran bir müzik…

  4. arkadaşlar ilk defa dinliyorum ve yabancılık cekmedim.Sanırım dil icinde farsca cok kelime var.Çeçitliligin olması cok guzel ülkemizde.Siteyi de başarılı buldum.

  5. süryani müziği ve onun gibi bütün etnik müzikleri seviyorum ancak indiremiyorum:( müziğin evrenselliği bu…

    Cvp:İndirmeniz için değil dinlemeniz ve sanatçılarımıza destek olup albümlerini almanız için paylaşıyoruz:)

  6. super!
    harika bir calisma!
    böylesi calismalar baris icin yapilacak en güzel ugrasilardir.
    diyasporadan selamlar.
    kenan

  7. böyle bir sayfayı oluşturduğunuz için teşekkürlerimi az bularak medyunu şükranım .ben aslen urfalıyım süryani müziğine hayranım sanki gerçektede süryani kardeşlerim yüreğimin diğer yarısı gibi kültürlerini daha yakından tanımak istiyorum ama ben istanbuldayım ilk fırsattada mardinde öz topraklarında ziyaret etmek istiyorum. inşallah diyelimde …düğünleri nasıl adet ve yöresel yemekleri nasıl mahalli sazları fasıl gurubu varsa onu dinlemek ötesi her adet gelenek göreneklerini tanımak istiyorum iyşallah özverili bir kardeşim bu konularda bilgi sahibi süryani kardeşlerimden cevap bekliyorum teşekkürler sağolun varolun.

  8. süryani halki sanatla olan iliskisi kadina bakis acisi anadolunun kavim kültürlerinden alevi ,kizilbas toplumuyla baya benzerlik icinde

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz