Altın Portakal’da gösterilen ilk Kürtçe filme tepkisel tahamülsüzlük

Bu yıl 46’ncısı düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan ilk Kürtçe film olma özelliği taşıyan ‘Min Dit’ (Ben Gördüm), salonda izleyiciden alkış alırken, sonrasında yapılan söyleşide tartışmalar çıktı. Diyarbakır’da anne-babası  Jitem tarafından öldürülen iki çocuğun hayatta kalma çabasını anlatan ve İspanya’da Gençlik Ödülü’ne layık görülen film, bazı izleyiciler tarafından gerçekleri yansıtmadığını iddia ederek tepki gösterildi. Protesto seslerinin arasında kalan oyuncu Lale Mansur  ise ortalığı yatıştırmaya çalıştı.

‘Min Dit’ (Ben Gördüm) adlı Kürtçe filimin galasında tartışmalar yaşandı. Diyarbakır’da geçen film, anne ve babası Jitem tarafından öldürülen iki çocuğun hayatta kalma çabasını konu ediniyor. Senaryosunu Evrim Alataş ile birlikte yazan Miraz Bezar’ın yönetmenliği yaptığı filmin yapımcılığında Fatih Akın da bulunuyor.

Film, gösterimi sırasında birkaç kişi gösterim sona ermeden solandan çıktı. Film gösteriminin ardından Bezar ile oyuncular izleyicilerden yoğun alkış alırken,   açıklamanın yapılacağı alanın önünde kısa süreli bir arbede çıktı. Filmin gerçekleri yansıtmadığını düşünen bazı  izleyiciler, toplantı salonu girişinde ekibe sözlü müdahalede bulundu.

Filme tepki gösteren bazı izleyiciler, filmin ön yargıyla ve tek yanlı olarak çekildiğini iddia ederken, bazı izleyiciler ise Diyarbakır’da geçmişte yaşanan bazı olayların filmde gerçekçi şekilde anlatıldığını söylediler.

Düzenlenen söyleşiye yönetmen Miraz Bezar, senarist ve yazar Evrim Alataş, başrol oyuncuları Hakan Karsak, Berivan Ayaz ile çocuk oyuncular Suzan İlir, Muhammed Al ve Şenay Orak katılırken, Bezar, Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu olarak Ankara’da doğduğunu belirterek, Berlin Film Akademisi’ni bitirdikten sonra 2005 yılında Diyarbakır ve orada yaşayan insanlara dair bir film yapmak istediğini ifade etti. Filmin Türk yönetmen Fatih Akın ile birlikte yapımcılığını da üstlendiklerini söyleyen Bezar, şöyle konuştu: “Diyarbakır, öykülerle yaşamış bir kent. Kiminle konuşursanız herkesin bir hikayesi var. Bu öyküleri duyduktan sonra bir şeyler yapmalıydım. Orada filmdeki gibi mağdurlar da, buna neden olanlar da bir arada yaşıyordu. Amacım bu filmde bu insanların yaşadıklarına yüz verme, kulak vermeydi.”

“Irak’ta, Afganistan’da, Filistin’deki çocuklara duyarlı olan sizler, ne olur doğudaki çocukları göz ardı etmeyin”

Söyleşide bir izleyici “Biz bu filmi protesto ediyoruz, Türk askerini kötü gösteriyor” derken, başka bir izleyici filmdeki “Nerede benim Kürdistanım?” sözüne tepki gösterdi. Yönetmen Bezar, kimseyi özellikle “kötü göstermek” gibi bir niyeti olmadığını kaydederken, Diyarbakır’da ve o bölgede yaşanan bazı şeylerin tartışılması gerektiğini belirterek, “Ben oradaki olayları filmle, bir yönüyle gösterdim” şeklinde konuştu. Filmin oyuncularından Karsak ise tepkilere yönelik olarak, “Irak’ta, Afganistan’da, Filistin’deki çocuklara duyarlı olan sizler, ne olur doğudaki çocukları göz ardı etmeyin” dedi.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz