Ünlü yazar Italo Calvino’ya göre bir eseri ‘klasik’ yapan 14 şey

Italo CalvinoGenç yaşta Küba’dan İtalya’ya göç ederek İtalyan’ın en önemli yazarlarından biri olmayı başaran Italo Calvino, Kurmaca yazarlığının yanı sıra, İtalya Komünist Parti üyeliği ile de tanınan ve 1960 yılında yayınlanan I Nostri Antenati (Atalarımız) adlı kitabında yer alan fantastik hikâyeleriyle uluslararası bir üne kavuştu.
Yazar, 1991 yılında Klasikleri niçin okumalı? adında bir kitap yayınlamış. Kitapta ‘klasik eserlerin özeliklerini tam 14 maddede tanımlayan yazar, bir esere neden ‘Klasik’ denir, ‘Klasik’ tam olarak nedir, bir şeye klasik derken neye dikkat etmemiz gerekir? gibi soruların cevaplandığı listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz. 

Italo Calvino’ya göre bir eseri ‘klasik’ yapan 14 şey

1. Klasikler, genelde insanların haklarında “Bu kitabı okuyorum…” değil, “Bu kitabı yeniden okuyorum…” dediği eserlerdir.

2. Klasikler, onları okuyanlar ve sevenler için değerli bir deneyim oluşturur; ancak tekrar okumak için uygun koşulları bulduklarında kendilerine bu şansı yaratmak için onları saklarlar.

3. Klasikler, hem hafızalarımıza unutulmayacak bir şekilde kazındıklarında hem de zihnimizin katmanlarında kendilerini bilinçsizce gizlediklerinde benzersiz bir etki yaratırlar.

4. Klasikleri her okuduğunuzda sizde, ilk okuduğunuzdaki keşfetme hissini yaratır.

5. Hatta bir klasiği ilk okuduğunuzda, daha önce okuduğunuz bir şeyi tekrar okuyormuşsunuz hissi de yaratabilir.

6. Bir klasiğin söyleyecekleri asla bitmez, her seferinde yeni bir şeyler öğrenirsiniz.

7. Klasikler bize eski kitapların yarattığı atmosferi yaratan, geçmiş kültürlerin içinden geçip gelen kitaplardır.

8. Bir klasiğin etrafında her zaman eleştiriden bir toz bulutu olmalı ama bu tozdan her zaman aklanmalı.

9. Klasikler, kulak dolgunluğumuzun olduğu ve konusunu bildiğimizi sandığımız ancak okuduğumuzda daha orijinal, beklenmedik ve yeniliğe açık bulduğumuz kitaplardır.

10. ‘Klasik’, evrensel olan her kitaba söylenen bir terimdir, antik bir tılsımla eşdeğerdir.

11. ‘Sizin’ klasiğiniz, ona karşı kayıtsız kalmanıza izin vermeyen ve kendinizi onunla bir ilişki içinde ya da karşısında hissettiren kitaptır.

12. Her klasik başlangıçta diğer klasiklerden önce gelir; ama onu okuyanlar, okur okumaz soyağacında diğer klasiklerin arasındaki yerini bulabilir.

13. Bir klasik, var olan gürültüyü arkaplanda dağılan bir uğultuya indirger. Gürültüde kaybolmaz.

14. Bir klasik, arkaplanda kalmakta ısrar eden gürültüye hakim olur.

Çeviren: Ceren Kavak
Kaynak: Klasikleri niçin okumalı?

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz