Cannes Altın Kamera Ödüllü Bir Film Sarhoş Atlar Zamanı/ Dema Hespen Serxwes


Bahman Ghobadi’nin 2000 yılında yönetmenliğini yaptığı “Sarhoş Atlar Zamanı” adlı  Kürtçe ve Persçe  filmi Türkçe altyazı ile aşağıdan online  izleyebilirsiniz.
Bahman Ghobadi’nin ilk uzun metrajlı filmi Sarhoş Atlar Zamanı İran yakınlarında Bane adlı bir  Kürt köyünde çekilmiştir. Olay (kurgu) ve kişiler tamamen  gerçeklere dayanır. Filmde rol alan oyuncuların hiçbiri profesyonel değildir. Genelde görselliğin ön plana çıkmasının yanısıra belgesel üslubuna sahip olan filmde konuşmalar çok az yer tutmaktadır. Filmin ismi soğuğa dayana bilmesi için atlara verilen viskilerden gelmektedir.Bahman Ghobi bu filmden sonra çocukların, karın yağmasıyla birlikte kapanan yollarda tekrar katır taşımacılığına başlayacaklarını söyler.

Filmin Konusu: İran, Irak, Türkiye sınırında yaşan Kürt bir ailenin dramı anlatılır. Anne ve babasının ölümünden sonra Ayoup, engelli ağabeyi Madi’nin tedavisi için katır sırtında İran’a yük taşımaya başlar. Bu sırada ablası kardeşi Madi ile ilgilenmektedir. Çetin kış şartlarında İran – Irak sınırında çeşitli işler yapar. Birgün soğuktan donmamaları için yük taşımacılığında kullanılan atlara viski içirdiklerini görür. Fakat yük taşıyan insanlar soğuktan çalışamamaktadırlar. Ardından Ayoup daha fazla para kazanabilmek adına kardeşi Emine ile birlikte kaçakçılığa başlarlar. Savaşın enkazları, halkın yoksulluğu sahne sahne gözler önüne serilir. Savaşın izlerinde, yaşanan gerçek bir hikayedir. Filmde atlara gösterilen özen, insanlara gösterilmez.

Madi’nin tedavisi için para kazanamayan Ayoup’un ablası, kendinden yaşça büyük bir Iraklı ile Madi’nin tedavisi karşılığında evlenmeyi kabul eder. İran sınırından Irak sınırına at üstünde Madi ile birlikte gider. Fakat Irak’ta Ayoup’un eline bir katır tutuşturularak Madi ile birlikte İran’a gönderilir.

Film bir çok ödül alsada engelli Madi  gerçek hayatta tedavi için hala para bulamamıştır.

Filmin Aldığı ödüller
Altın Kamera Ödülü (Caméra d ‘Or), Cannes Film Festivali Fransa, 2000.
Jüri özel ödülü (Silver Hugo) Uluslararası Chicago Film Festivali, ABD, 2000.
En iyi uzun metrajl film ödülü, Edinburgh Film festivali, İskoçya, 2000.
En iyi uzun metrajlı film ödülü, Santa Fe film festivali, ABD, 2000.
Büyük jüri ödülü, Uluslararası São Paulo Film Festivali Brezilya, 2000.
En iyi uzun metrajlı film ödülü, Uluslararası Banff Film Festivali Kanada, 2000.
Jüri özel ödülü, Uluslararası Gijon Film Festivali İspanya, 2000.
En iyi uzun metrajlı film ödülü, Çocuk Filmleri Festivali (İran) İsfahan, İran, 2000

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz