Kuran’la başlayıp Nazım’la biten, 10 ödül almış başarılı bir film; TAKVA

Kendi kendimizle yarışmaktayız gülüm./ Ya ölü yıldızlara hayatı götüreceğiz,/ Ya dünyamıza inecek ölüm. Nazım Hikmet

Takva, 2005 yapımı Türk filmidir. Filmin yönetmenliğini Özer Kızıltan yaparken, senaryosu Önder Çakar’a aittir. Takva’nın yapımcı ve dağıtımcı firması Yeni Sinemacılar’dır. Filmin başrollerini Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç, Erman Saban paylaşmaktadır. Film 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, En iyi Erkek Oyuncu, En İyi sanat Yönetmenliği de dahil olmak üzere toplam 8 ödül almıştır. Toronto Film Festivali’nde de bu filme “Kültürel Yenilik” ödülü verilmiştir. 2007’de 13. Saraybosna Film Festivali’nde büyük ödülü kazandı.

Film Kuran-ı Kerim Isra suresi 81.Ayet ile başlamakta ve Nazım Hikmet’in “Ya ölü yıldızlara götüreceğiz hayatı/ya da dünyamıza inecek ölüm” dizelerinin yer aldığı şiiriyle son bulmaktadır. Kelime anlamı olarak Tanrı sevgisi ve korkusu anlamlarını içeren takva, aynı zamanda tanrının buyruğuna girme, onun emir ve yasaklarına uymakta titizlik gösterme ve onun himayesinde olma anlamlarına gelmektedir ki, bu noktada filmin ismi ana karakterin yönelimini/çatışmasını yansıtır.
Kendi halinde mütevazi, dini inanaçları kuvvetli, gece gündüz ibadet ederek yaşayan Muharrem, çevresinde güvenilir bir insan olarak tanınır. Bu durum varlıklı bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker. Sayısız mülkünün kiralarını toplamak üzere Muharrem’i yanına alır. Birdenbire bambaşka bir dünyanın içine giren Muharrem, önce sahip olduğu değerler yavaş yavaş sarsılmaya başlar. Sonra bir yandan modern dünyaya ayak uydurmaya çalışırken bir yandanda bu çarkın dişlileri arasında ezilmeye başlar. Filmin tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz