8 Dalda Oscar Kazanan 1982 Yılında Çekilen Mahatma Gandhi Belgeseli

Einsteinin : “Hiçbir dış yönetim tarafından desteklenmemiş bir halk lideri: başarısı kabiliyete veya teknik aletlerin gücüne dayanmayan, sadece kişiliğinin ikna gücünden doğan bir politikacı; kuvvet kullanımını her zaman küçümsemiş olan zafer dolu bir savaşçı; amaç ve şaşmaz kararlılık ile donanmış bilge ve alçakgönüllü insan: bütün gücünü halkının yücelmesine ve geleceklerinin güzelleşmesine adamış bir kişi; sadece insan olarak Avrupa’nın eziyetlerine karşı gelmiş ve her zaman zafer kazanmış bir insan. Gelecek nesiller böyle bir kişinin yaşayıp, bu dünya üzerinden geçtiğine belki de inanmayacaklar.”

Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri olan Gandi, gerçek ve kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Bu felsefe Hindistan’ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştur. Gandi Hindistan’da ve dünyada, Tagore tarafından verilen ve yüce ruh anlamına gelen mahatma ve baba anlamına gelen bapu (Gujarati: બાપુ ) adlarıyla anılır. Hindistan’da resmî olarak Ulus’un Babası ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü “Dünya Şiddete Hayır Günü” olarak ilan etmiştir.

Mohandas Karamçand Gandi ilk olarak Güney Afrika’da Hint topluluğunun vatandaşlık hakları için barışçı başkaldırı uyguladı. Afrika’dan Hindistan’a döndükten sonra yoksul çiftçi ve emekçileri baskıcı vergilendirme politikasına ve yaygın ayrımcılığa karşı protesto etmeleri için örgütledi. Hindistan Ulusal Kongresi’nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğun azaltılması, kadınların serbestisi, farklı din ve etnik gruplar arasında kardeşlik, kast ve dokunulmazlık ayrımcılığına son, ülkenin ekonomik yeterliliğine kavuşması ve en önemlisi olan Swaraj yani Hindistan’ın yabancı hâkimiyetinden kurtulması konularında ülke çapında kampanyalar yürüttü. Gandi Hindistan’da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930’da yaptığı 400 kilometrelik Gandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya’ya karşı başkaldırmasına öncülük etti. 1942’de Britanyalılara açık çağrıda bulunarak Hindistan’ı terketmelerini istedi. Hem Güney Afrika hem de Hindistan’da bir çok kere hapsedildi.

Gandi her durumda pasifizm ve gerçeği savunarak bu görüşlerini uyguladı. Kendi kendine yeterli olan bir aşram kurarak basit bir yaşam geçirdi. Çıkrık ile örülen geleneksel dhoti ve örtü gibi giysilerini kendisi yaptı. Önceleri vejetaryen iken sonraları yalnızca meyve ile beslenmeye başladı. Hem kişisel arınma hem de protesto amacıyla bazen bir ayı aşan oruçlar tuttu.

Gandhi (1982) Mohandas Karamchand Gandhi’nin hayatını anlatan birçok ödülün sahibi biyografik film, 20 yüzyılın ilk yarısında İngiltere’nin Hindistan’da koloniler kurması ve Hindistan’ın durumu etrafında toplanan filmin yönetmenliğini Richard Attenborough yaptı. Gandhi rolüyle Ben Kingsley Akademi Ödülü aldı. İngiltere ve Hindistan ortak yapımı filmin prömiyeri 30 Kasım 1982’de Yeni Delhi’de yapıldı.

Ödüller:

– En İyi Film Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Yönetmen Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Senaryo Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Görüntü Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Kurgu Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Sanat Yönetmeni Oscar Ödülü, 1983
– En İyi Kostüm Dizaynı Oscar Ödülü, 1983

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz